Design a site like this with WordPress.com
Per començar

OMS / Decenni de l’Envelliment Saludable 2020 – 2030


L’OMS, declara Decenni de l’Envelliment Saludable del 2020-al 2030.
Aquesta declaració ofereix l’oportunitat de conjuminar als governs, la societat civil, els organismes internacionals, els professionals, les institucions acadèmiques, els mitjans de comunicació i el sector privat entorn de deu anys d’acció concertada, catalitzadora i de col·laboració per a millorar les vides de les persones majors, les seves famílies i les comunitats en les quals viuen.

https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/combatting-ageism

Una dècada per afegir vida als anys

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat que des d’aquest any i fins al 2030 es faran accions coordinades per garantir millores en la vida de les persones grans. Aquest decenni ha estat batejat com la Dècada de l’Envelliment Saludable i busca que els últims anys de vida de les persones grans sigui satisfactori, perquè així poden seguir contribuint a la societat. La Dècada de l’Envelliment Saludable és un programa ambiciós que s’integra dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Segons dades de l’OMS, l’any 2019 hi havia mil milions de persones al món amb 60 anys o més, però es calcula que el 2030 hauran augmentat un 34% i seran 1.400 milions. L’any 2050, s’haurà més que doblat la xifra de 2019 i seran ja 2.100 milions. A aquestes dades s’hi pot afegir que l’any passat, per primera vegada a la història, les persones de 60 anys o més van superar en nombre els nens menors de 5 anys. Però és que el 2050, els hauran doblat.

Diferències per regions i sexes

Per tant, amb les dades a la mà, vivim més anys que mai, gràcies a tots els avenços en economia, en higiene, en alimentació i en salut. Però és evident que no a tot arreu s’arriba a l’envelliment amb les mateixes garanties que serà saludable des de tots els punts de vista -econòmic, relacional, sanitari…-. La iniciativa de l’OMS vol garantir precisament que, ja que vivim més, a tot arreu es pugui afegir vida a aquests anys que sumem.

La majoria de persones grans es concentren en regions de renda baixa o mitjana i per tant no solen tenir accés als mateixos recursos per a l’envelliment que tenim en els països considerats rics. També hi ha diferències per sexes, ja que les dones grans sumen, als seus greuges tradicionals, el fet que no solen tenir pensions o recursos suficients per fer front a la vellesa. La Dècada de l’Envelliment Saludable és, doncs, un programa que vol anar desdibuixant les diferències de renda i de sexe per garantir per a tothom una vellesa digna i activa, amb accions coordinades a tot el món.

8 principis rectors

La iniciativa de l’OMS té 8 principis rectors:

1 – Interconnexió i indivisibilitat. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s’han d’abordar conjuntament. No es pot escollir quins es compleixen i quins no.

2 – Caràcter inclusiu. Implica tota la societat, amb independència de l’edat, el gènere, l’ètnia i altres categories socials.

3 – Universalitat. Compromet a tots els països, amb independència del seu nivell d’ingressos i de desenvolupament.

4 – No deixar ningú enrere. S’aplica a tothom, tant és qui siguin i on siguin, i se centra en les seves vulnerabilitats específiques.

5 – Equitat. Promou que tothom disposi d’oportunitats iguals i justes. Això implica que potser cal donar una atenció desigual a alguns grups de població per garantir que els més vulnerables obtinguin els majors beneficis.

6 – Solidaritat intergeneracional. Facilita la cohesió social i l’intercanvi interactiu entre generacions.

7 – Compromís. Impulsa una feina sostinguda durant 10 anys i a més llarg termini.

8 – No fer mal. Compromet els països a protegir el benestar de tothom i a minimitzar els danys que es puguin produir a altres grups d’edat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: